Rasbeskrivning


Rasbeskrivning


Ragdollen är en perfekt innekatt, tack vare sitt lugna och tillgivna sätt. Den anpassar sig lätt efter familjen den bor hos. Blir den behandlad lite vårdslöst och ovarsamt så tar det väldigt lång tid innan en ragdoll börjar säga ifrån.

Ragdollens mest karaktäristiska drag som skiljer den från andra raser är att den ofta slappnar av i alla muskler då man lyfter upp katten så att den blir lealös, därför kallas den ofta för "trasdocka" vilket också ragdoll betyder.

Ragdollen är en mycket matglad katt, speciellt hanarna som snabbt kan snabbt vräka i sig mycket mat, allt från kattmat till vad familjemedlemmarna har på sin tallrik. Unga djur har ofta en "magpåse" eller gördel som dock försvinner då den blir könsmogen.


Ragdollen har en speciell gångstil för den går inte så smäckert som andra katter. Den har en vaggande gångstil vilken kan bero på att den går brett isär med bakbenen. En annan egenskap hos ragdollen är deras sätt att lägga sig, den börjar att lägga ner skuldran först, därefter lägger den resten av kroppen. En del ragdolls sover ofta på rygg med både bak- och framben brett isär.


Ragdollen är en lättjefull och lugn katt, den vill ogärna motionera mer än nödvändigt. De flesta ragdollkatter uppskattar lek och bus lika mycket som en annan katt, men lekarna brukar vara lugnare.


Ragdollen är en markbunden ras och hoppar sällan högt. Precis som andra katter ligger ragdollen gärna högt upp och spanar, men det krävs oftast att den kan ta sig upp till högre höjder stegvis via exempelvis ett klösträd med flera avsatser.


Ragdollen är nyfiken och människokär, och möter ofta besökare i dörren. Den vill vara med överallt där det händer något. En ragdoll trivs bäst tillsammans med sina människor. Man ser ofta en ragdoll flytta sig från rum till rum efter sin husse/matte.

Ragdollen är dock ingen knäkatt, utan tycker om att ligga tätt intill husse/matte och gosa. Den är i regel mycket lätthanterlig och medgörlig, vilket underlättar skötsel som tex kloklippning, pälsvård och bad.


På det hela taget är ragdollen en mycket trevlig, överseende, intelligent och lat katt som kräver väldigt mycket kärlek och uppmärksamhet av alla sina familjemedlemmar. Som alla andra katter har varje ragdoll sin egen personlighet och sina egna karaktärsdrag.


En ragdoll får vanligen 2-6 kattungar i en kull, men precis som hos alla andra raser kan det lika gärna bli 1 eller 8. Ungen föds helt vit med rosa nos och rosa trampdynor. Efter tre till fyra dagar börjar nos, trampdynor och öronspetsarna få lite färg. Några dagar senare börjar masken i ansiktet att breda ut sig och ben och tassar. Sist kommer svansen.


Fullt utmaskad och utfärgad är inte ragdollen förrän i treårsåldern, men färgen varierar fortfarande med årstidsväxlingar, kullfödslar, sjukdom osv. Detta beror på att en ragdolls färgpigment är känsliga för värme, och utvecklas bara på de kallare delarna av kroppen. I mammans livmoder är det förstås varmt, så där utvecklas inga pigment alls, utan de börjar bildas så snart kattungen kommer ut. Att kalla partier på kroppen mörknar gäller förstås inte där vitfläckigheten breder ut sig på en mitted eller bicolor, de delarna saknar färgpigment alls. Ragdollens typ av utmaskning kallas himalayateckning, siamesfärg eller kort och gott maskad.


Ragdollen växer länge och ryckvis. Ibland verkar det som om den så kallade "slyngelåldern" aldrig ska ta slut. Det här håller ofta på till framemot två års ålder då växandet sker mer långsamt. Fullvuxen är den dock sällan före det den fyller tre år. På slutet är det dock mest huvud och nacke som blir bredare, speciellt på hanarna. När katten vuxit färdigt väger en hona 3,5-5 kg och en hane 6-8 kg, kanske ända upp till 9 kg.


Ragdollen ska ge ett kraftigt och bastant intryck. Fullvuxna katter verkar något tyngre i bakkroppen, ibland nästan klumpiga. Den långa kroppen ska hos fullvuxna katter vara lika bred vid skuldrorna som vid bakbenen. Katten ska som sin helhet ge ett rektangulärt intryck.


Huvudet på en ragdoll skall ha en bred, mjuk kilform. Huvudet skall vara platt upptill, mellan öronen, med en rundad panna, runda kinder och rak nos med en mjuk inåtbuktning vid nosbasen. Hakan skall vara markerad. Öronen är medelstora och breda och öppna vid basen, och de skall sitta brett i sär och vara en aning framåtlutade, sk "tiltade". De djupblå ögonen är stora och ovala. Önskvärt är en så djup blå färg som möjligt. Benen är medelllånga, kraftiga och muskulösa, bakbenen längre. De stora och runda tassarna ska ha tydliga pälstofsar mellan tårna. Ragdollens svans ska vara lång och nå till skulderbladet då man böjer den framåt. Den skall vara avsmalnande mot slutet och ha buskig päls.

Pälsen är medellång till lång. Den är längre på mage, bröst och hals samt på bakbenen. Pälsen är silkig och skall kännas sval vid beröring. Den saknar underull, vilket gör att den inte så lätt tovar sig. Pälsen ligger tätt intill kroppen och "skiktar" sig när katten rör på sig.


Källa Ragdollklubben.

Copyright © All Rights Reserved